活動分享網址 https://activity.ncku.edu.tw/index.php?c=apply&no=9564
活動名稱 1979年後美台關係特展(成大圖書館總館) Special Exhibition on U.S.-Taiwan Relations since 1979
活動開始 2020/05/04 08:20
活動結束 2020/05/30 16:00
承辦人聯絡資訊 圖書館推廣服務組(多媒體視聽組)
承辦人電話 65790
承辦人信箱 em65790@email.ncku.edu.tw
相關網站 http://www.lib.ncku.edu.tw/news/news_show_ch_news.php?news_id=4682

     

「1979年後美台關係特展」大學校園巡迴展 Special Exhibition on U.S.-Taiwan Relations since 1979

主辦單位:美國在台協會AIT。Organizer: The American Institute in Taiwan (AIT).
展覽期間:2020年5月4-30日。Exhibition Period: May 4-30, 2020.
展覽地點:國立成功大學圖書館總館1樓大廳。Venue: Main Libarary@National Cheng Kung University Library.

美國在台協會AIT為慶祝台灣關係法40年,舉辦「立穩根基,共創未來:1979 年後美台關係展」。以歷史文物、文件、照片、影片,以及 AR擴增實境等,回顧在台灣關係法的架構下,美國與台灣工、商、衛生與醫療、文化、及教育等各方面發展關聯性,並以4大主軸敘述美國與台灣關係:(一) 增進台灣在全球的角色。(二) 增進美台經濟與商業關係。(三) 增進美台安全合作。(四) 增進美台人民的關係。

一、實體展品 (歷史文獻、物件)13種18件。
台灣關係法、蔣經國總統、雷根總統及美國在台協會處長、美國藝術家作品、3D列印創新工作坊作品 等 歷史文獻、實體物件。

二、播映影片23影片 (AR擴增實境、口述歷史)
(一)美國在台協會AIT的故事 (1影片)
(二)口述歷史18影片:
1、文化藝術資訊運動 (5影片):劉克襄、陸蓉之、朱宗慶、陳偉殷、唐鳳。
2、政治經濟軍事(7影片):李登輝、馬英九、蕭萬長、郝柏村、宋楚瑜、錢復、施顏祥。
3、AIT主席、處長及人員 (5影片):薄瑞光、莫健、司徒文、楊甦棣、默克爾。

(三)平板電腦AR擴增實境5影片:
1、TechCamp Taipei 資訊傳播科技暨應用培訓。
2、美台創意平台-台東公東高工_應用生活創作營。
3、在台灣-第29屆世界大學運動會。
4、2017美國音樂出訪計畫。
5、前總統李登輝專訪。

美國在台協會AIT 策展說明:1979年後美台關係

美國在台協會於1979年依照《台灣關係法》成立,為一非營利性的民間機構,其宗旨在持續「美國人民與台灣人民之間的商務、文化及其他關係」,並且協助台灣維持自我防衛的能力。自1979年起,美國和台灣共同努力建立了全面、長遠且互惠的夥伴關係,這樣的夥伴關係持續至今,而美國在台協會在其中正扮演了非常重要的角色。

台灣素為美國在亞洲重要且值得信賴的夥伴。基於我們雙方對開放市場、民主體制與人權的尊重,堅實的美台關係與穩定的兩岸關係也成為區域繁榮穩定不可或缺的一環。美國在台協會的工作聚焦在「四個增進」上:增進美台安全合作、增進美台經濟與商業關係、增進台灣在全球社會的角色,以及增進美台人民的關係。

此次的《1979年後美台關係特展》頌揚我們共享的利益與價值,以及美國在台協會及其所有同仁在過去四十年來為增進美台之間緊密的經貿、安全、與人民之間的關係,以及支持台灣參與國際社會所做的努力。

About the Special Exhibition on U.S.-Taiwan Relations since 1979
by The American Institute in Taiwan (AIT)


 

The American Institute in Taiwan (AIT) was established in 1979 by the Taiwan Relations Act (TRA), as a non-profit, private corporation with a mission to continue “commercial, cultural and other relations between the people of the United States and the people on Taiwan” and to assist Taiwan in maintaining its self-defense capability. Since 1979, AIT has played a central role as the United States and Taiwan have built a comprehensive, durable, and mutually beneficial partnership, which they enjoy today.

Taiwan remains a vital and reliable U.S. partner in Asia. Grounded by our mutual respect for open markets, democracy and human rights, strong U.S.-Taiwan relations and stable cross-Strait relations are integral components of regional prosperity and stability. AIT’s efforts are focused on four areas: promoting U.S.-Taiwan security cooperation; promoting the U.S.-Taiwan economic and commercial relationship; promoting Taiwan’s role in the global community; and promoting people-to-people ties.

This exhibition celebrates our shared interests and values, and the role that AIT and its staff have played over the past four decades to foster close economic, security, and people-to-people ties, and to support Taiwan’s engagement in the international community.